Fransk gryte à la boeuf bourguignon
Her er oppskriften på en variant av en kjent fransk gryterett. Jeg fant den igjen i min gamle oppskriftsperm fra studietida og laget den nylig til venner på besøk. Den er enkel å lage, tar tid, da den skal koke lenge, men er veldig god. Som tilbehør er det veldig godt med hjemmelaget potetstappe, men du kan også bruke poteter på andre måter, eller servere ris til. Oppskriften her er rikelig til fire sultne personer.
Ingredienser:
1 kg oksekjøtt f.eks. bog, mørbrad eller bankekjøtt
2 hg bacon
2 fed hvitløk
1 ts tørket eller et par kvister frisk timian
2-3 laurbærblad
2 gule løk
4-5 små hele sjalottløk
5 gulrøtter
Litt smør
8 dl kjøttkraft eller buljong
4 dl rødvin
Ca 3 ss hvetemjøl
Fremgangsmåte:
Skjær bacon i passende biter og brun det i en panne. Legg det over i en jerngryte når det er brunet. Del opp oksekjøttet i terninger og brun det i samme panne før det legges over sammen med baconet.
Skjær løken (de gule) i skiver eller tynne båter og finhakk hvitløken. Surr løk og hvitløk sammen i litt smør i pannen noen minutter. Når løken er blank og myk, rør inn tomatpurré og la det surre et par minutter til før alt legges over til kjøttet i gryta. Tilsett hele rensede sjalottløk, laurbærbladene og timian.
Hell over kjøttkraft/buljong slik at kjøttet og løken er nesten dekket og kok opp. Lag en jevning av vin og mjøl og tilsett mens du rører slik at det ikke klumper seg. Skru ned varmen og la det hele småkoke minst en time, gjerne lenger. Dette avhenger av hvor store kjøttbiter du har og hva slags kjøtt du bruker.
Mot slutten av koketiden tilsetter du gulrøttene, som du har delt i terninger. Fortsett å koke til gulrøttene er myke og kjøttet er mørt. Smak til med salt og papper.